Tidenes beste jagerfly

Spitfire er kåret av National Geographic til det beste jagerflyet noensinne. Nå flyr det under norsk himmel med Biltema som eier. I våres debuterte Biltemas Spitfire modell 18 i norsk luftrom og har begeistret flyentusiaster på flere flyoppvisninger rundt om i Skandinavia.

– Vi er litt flygale i Biltema, og noen må jo eie disse flyene, så hvorfor ikke oss? Biltema i Sverige har fra før en annen Spitfire og en Mustang, og da kunne ikke vi være dårligere, sier styreleder Magne Teigland i Biltema Norge.

Flyet var operativt i India under andre verdenskrig og sto lenge på bakken og samlet støv, blant annet på et museum i Belgia, før det endte opp i norsk eie i fjor.

Piloters øyesten
Etter at tusenvis av timer har gått med på å sette flyet i utmerket stand, har det blitt en av øyenstenene til pilotene som har fått sitte bak spakene på Spitfireren, mener flyger Rolf Meum.

– Selv om jeg har fløyet 106 forskjellige flytyper, er det ingen tvil om at Spitfire modell 18 er gromgutten. Det er rett og slett en fantastisk maskin, med en helt rå Rolls Royce-motor, sier Meum, som blant annet var pilot i James Bond filmen “Tomorrow Never Dies”.

Biltemas faste flyger er Bertil Gerhardt (67), som har hele 50 års erfaring bak flyspakene.

– Med en toppfart på 720 km/t, ni års utvikling og fem års krigføring, er Spitfire beryktet for sine gode egenskaper. Også i disse fredelige tider er Spitfire en fryd å fly, sier Gerhardt.

Den erfarne flygeren var senest på vingene med flyet på Rygge airshow tidligere i høst.

Published by

Frøydis

Leder for Kjellervenner